Tuesday, 10 September 2013

cuba-cuba masak: laksa kuah lemak putih

Arinie umie yaya request nak makan laksa kuah lemak putih. Kalau luar terengganu jarang dapat jumpa laksa kuah lemak putih nie, biasa laksa asam atau laksa penanh je biasa jumpe kan...

Yaya pun dah lama tak makan laksa nie, so,cuba lah buat arini..
Dah alang-alang yaya nak masak nie, yaya nak share la sket cara buat laksa kuah lemak putih nie..

bahan-bahannya:

-bawang merah (7 biji)*
-bawang putih (3 biji)*
-lada hitam (1 sudu)ditumbuk
-ikan selayang (7ekor) direbus*
-santan(satu paket)
-asam keping (2 keping)
-garam (secukup rasa)

ulaman:
-kacang panjang**
-tauge
-timun batang**

*- dikisar
**-hiris halus

Laksa hand made, beli kat pasar


Cara masak

masuk kan semua bahan ke dalam periuk kecuali santan dan ulaman..tunggu biar masak seketika, masukkan santan dan kacau sampai mendidih. bila dah mendidih tu, kira dah masak la ye..jangan lupe rasa kuah tu ok ke tak, biar cukup masin nya..dah boleh hidang dan makan..

Sebagai tambah perasa, letakkan dalam piring, cili api dihiris halus dan belacan.

cara makannya, hehehe nak kena gitau jugak nie...letakkan laksa dalam mangkuk.letak ulaman.kalau nak best letak belacan sedikit dan cili api kasi pedas siket. Pastu baru curahkkan kuah atas laksa tu...pastu jang lupa baca doa,tak mau kongsi-kongsi ngan syaitan...jagan lupe tangan mesti bersih, pasal laksa ni makan dengan tangan, macam korang makan nasi tu..hehehe..makan pakai sudu pun boleh, tapi family yaya memang makan pakai tangan, walau kuah laksa banjir satu mangkuk..nikmat nye lain macam..hihi

nie firs time yaya buat laksa kuah lemak putih. Alhamdulillah, menjadi la jugak. Umi yaya siap tambah.hihihi.tapi sayang encik suami tak ada..sadd sad...

yaya:lupe amik gambar banyak2 daa...huhuhu


No comments:

Post a Comment